Double Dapple – a felelőtlen tenyésztés eredménye

Valószínüleg már Te is találkoztál fehér vagy fehér jegyekkel rendelkező tacskó képével, amelyeket “elképesztő” vagy “ritka” felirattal láttak el. Ezek a kutyák a felelőtlen tenyésztés eredményei és igen hajlamosak különböző egészségügyi problémákra.

Mi az a Double Dapple?

A Double Dapple a kutya színe, amely a két Dapple (más szóval tiger vagy harlekin) tacskó párosításának eredménye. A Double Dapple kölyökkutyák mindig fehér jelölésekkel rendelkeznek, mintázatukat sokszor a Border colliéhoz hasonlítják (szalag a nyak körül, fehér folt a a mancson, az orron és a farok végén). Teljesen fehérek is lehetnek. A Douple Dapple tacskóknak általában kék szemei van, de az is előfordulhat, hogy egyik vagy mindkét szeme sötét.

Teljesen fehér, deformált szemformájú double dapple tacskó (Forrás)

Mik a kockázatai?

A Double Dapple színhez letális gének társulnak. Felmerülhet a kérdés, hogy mi is pontosan az a letális gén. Tulajdonképpen egy létfontosságú gén olyan változata, amely életképtelenséget vagy ivarérett kor előtti elhalálozást is okozhat. A double dapple esetében ezek a letális gének eltérő szintű látás- és a hallásvesztést okoznak. Akár teljes vakságot és süketséget is eredményezhet. Ezenfelül a szokatlanul kicsi szem, deformált szemforma, deformált fülek, hiányzó fül vagy szem is jellemző lehet.

Egy teljesen vak double dapple
(Forrás)

Mit tanácsolunk?

Ne tévesszenek meg a „ritka, színes tacskókat” kínáló hirdetések, mint a Double Dapple vagy az Isabella, kék stb. Ezek a színek nem elfogadottak és nem véletlenül. Ebből máris az következik, hogy törzskönyvet sem kaphatnak, tehát a tacskó fajtamegnevezés sem helytálló, maximum tacskó jellegűek lehetnek. Amint azt fentebb már említettük, a Double Dapple “mintázattal” komoly egészségügyi kockázatok állnak fenn. Nem lehetsz biztos benne, hogy a kölykök egészségére milyen kockázatot vállaltak azok a szaporítók (mert máshogy nem tudom őket nevezni), akik azt állítják, hogy „ritka színeket” tenyésztenek. Egyáltalán miért van szükség ritka színek tenyésztésére, ha a fajtastandardben már van 12 elfogadott szín?! Azt is furcsáld, ha olyan hirdetést látsz, hogy minden színben, szőrváltozatban és méretben van elérhető kölyök.
Egy megbízható tenyésztő nem állít olyat, hogy az általa tenyésztett tacskók színe ritka. A tenyésztési szabályzatnak megfelelően tenyészt és elsődleges célja, hogy egészséges utódokat tenyésszen.

Felhasznált irodalom: Forrás1, Forrás2
Bélyegkép forrás