A tacskóról

Ha egy átlagembernek feltesszük a kérdést, tudja-e milyen egy tacskó, kapásból fog tudni válaszolni. Látszólag. Valószínűleg azt a választ kapjuk majd, hogy mindegy milyen színű, szőrű, formájú kutya lehet, egy biztos: rövid a lába. Vagy azt, hogy: volt a családban, zsemle színű, rövid szőrű. Az anyukája foltos volt, az apukáját nem tudni kicsoda… Szóval a köznyelvben tacskó minden rövid lábú kutya, azonban ez koránt sem igaz. A tacskó valóban nem egy fajta, hanem egy fajtacsoport. Az FCI (Nemzetközi Ebtenyésztő Szervezet) által a IV.-es, tacskó fajtacsoportba 9 fajta tartozik. Ezek a három szőr- és három méretváltozat kombinációi:

Rövid szőrű normál (standard) tacskóHosszú szőrű normál (standard) tacskóSzálkás szőrű normál (standard) tacskó
Rövid szőrű törpe tacskóHosszú szőrű törpe tacskóSzálkás szőrű törpe tacskó
Rövid szőrű kaninchen tacskóHosszú szőrű kaninchen tacskóSzálkás szőrű kaninchen tacskó

A méretet a mellkas körméret határozza meg:

Standard méretTörpe méretKaninchen méret
Kanok37 – 47 cm32 – 37 cm25 – 32 cm
Szukák36 – 45 cm31 – 36 cm24 – 31 cm

A méretükön és szőrváltozatukon kívül meghatározott a színük is, ezeket a fajtastandard rögzíti, mint elfogadott tacskó színeket. Az elfogadott színekről itt olvashatsz bővebben. Az egyszerűség kedvéért azonban oldalunkon a tacskó kifejezést a fajtacsoport összes fajtájára fogjuk alkalmazni.

Tehát: milyen is a tacskó?

Azt hiszem legjobban a sokoldalúság jellemzi a tacskót. Úgy is mint munkakutya, hiszen kevés olyan vadászkutya fajta létezik, ami ennyi területen magabiztosan megállja a helyét, és tágabb értelmezésben is, hiszen amellett, hogy eredeti funkcióját betöltve vadászkollegaként dolgozik, tökéletesen alkalmas családi kutyának is.

Kellemes társ a hétköznapokban, mindig tettre kész, mókás, alkalmazkodó. A tacskóval kapcsolatban köztudatban élő makacsság is sokszor csak annak következménye, hogy hosszú időn át arra szelektálták, hogy képes legyen önálló döntéseket hozni a vadászat során, hiszen akár az élete múlhatott ezen. De emellett az önállóság mellett igazi csapatjátékos: megfelelő irányítás mellett készséges, együttműködő kutya.

A fajtagondozó ország -Németország- által közzétett standard szerint a tacskó barátságos természetű, se nem félős, se nem agresszív. Sajnos a nem körültekintő -sokszor csak a bevétel lehetőségét szem előtt tartó- tenyésztés eredményeképpen gyakran találkozhatunk nem megfelelő karakterű tacskókkal, pedig a rettegő, vagy félelmükben mindent megtámadó egyedek semmiképp sem tartoznak a tipikus tacskók táborába. Azonban a tartózkodó természet nem róható fel hibaként -majd ő tudja, mikor, kivel áll szóba! Ezért is nagyon fontos, hogy körültekintően tájékozódjunk, honnan szerezzük be tacskó-társunkat. Az intenzív szocializációval, emberi kapcsolatokkal teli kölyökkort biztosító tenyésztői hozzáállás, a szülők idegrendszer, karakter alapján történő kiválasztása, majd a gazdánál folytatódó szocializáció, következetes nevelés a záloga, hogy olyan tacskónk legyen amilyenre vágyunk.