Mennyi ideig hagyhatjuk tacskónkat otthon egyedül?

A legfontosabb kérdéseink egyike a potenciális gazdajelöltek felé, hogy mennyi időt töltene egyedül a kutya egy átlagos hétköznapon, mind kölyök, mind felnőtt korában. Sokszor a válasz, hogy mivel 8 órás munkaideje van, valamint még utazik is a munkahelyére, ezért olyan 9-10 órát, vagy 12 órás műszak esetén akár 13 órát is. Ebben az esetben tehát elvárjuk, hogy kedvencünk szobatiszta legyen minél hamarabb, de közben tartsa visssza szükségleteit 8-10 órán keresztül na és persze makk egészséges is legyen.

Itt nem a 8 órás munkavállalóval van a probléma, nagyon fontosak a körülmények is: van-e lehetőség kijárni a kertbe, csúsztatott munkaidőben dolgoznak-e a gazdák, van-e hamarabb hazaérkező iskolás gyermek stb. Ha nincs, aki besegíthetne, nincs home office-ra lehetőség, nem kutyabarát a munkahelyünk, nem tudunk hazaugrani ebédidőben vagy egyéb megoldás sincs a kutya ellátására ez idő alatt, akkor sajnos közölnünk kell, hogy ez bizony nem a megfelelő életvitel egy kutya felelősségteljes tartásához. Vannak, akik felháborodnak válaszunkon, vannak akik megértik és rádöbennek, hogy valóban nem nekik való a kutyatartás.

Akkor most vegyük figyelembe a kutya alapvető szükségleteit: bár nem minden kutya egyforma, a legtöbb felnőtt kutyának szüksége van arra, hogy naponta négy-öt alkalommal “könnyítsen” magán (gyakrabban, ha beteg vagy idős), és nem szabad arra kényszerítenünk, hogy átlagosan négy-hat óránál tovább visszatartsa, mert ez nem egészséges. Valószínű Te sem tartod vissza ennyi órán keresztül, akkor miért várnád ezt el házi kedvencedtől?

Kutyaovi

A kölykök kutyáknak ráadásul sokkal gyakrabban kell “elvégezni dolgukat”, mint a felnőtt egyedeknek, a szobatisztaság érdekében minél többször kell őket kivinni. Érdemes már kölyökként ketrechez vagy ovihoz szoktatni kedvencünket. Ez egy olyan hely lehet számára, ahová elvonulhat, ha egyedüllétre vágyik. Ez a későbbiekben is hasznos lehet: utazáskor, valamint ha a legrosszabb történne, ha orvosi okokból korlátozni kell. Ez persze nem azt jelenti, hogy hosszú órákig kis ketrecben vagy kutyaboxban hagyhatod tacskódat. Ha mindenképp szeretnéd korlátozni mozgásterét, akkor az összecsukható “kutyaovi” egy sokkal jobb megoldás, hisz nagyobb teret biztosít az állat számára. Ezenfelül a friss ivóvízhez való hozzáférést mindig biztosítanunk kell számukra.

A kutyák társas lények, lehetőséget kell biztosítanunk arra, hogy naponta legalább többször kapcsolatba lépjenek az emberrel, és alkalmanként más kutyákkal. Sok kutatási eredmény bizonyítja, hogy a nem megfelelő szocializáció szeparációs szorongáshoz vezethet. Általában azt javasoljuk, hogy a maximális egyedüllét -egy felnőtt kutya esetében- ne haladja meg az 5-6 órát.

A közelmúltban megnőtt a fiatal/növendék kutyákat értékesítő hirdetések száma, mert nincs idejük kutyájukra, megváltoztak a munkakörülmények stb. Ebből kifolyólag azt is muszáj megemlítenünk, hogy attól, hogy valakinek a jelenlegi élete alkalmas kutyatartásra, annak a jövőben is minden döntés meghozatalakor a kutyát, mint szempontot figyelembe kell vennie.

A fenti okok miatt sok felelős tenyésztő nem fog kölyökkutyát eladni a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknak, hacsak nincs egyértelmű, szilárd és fenntartható kutyagondozási tervük.  

A realitást kell nézzük.  Azt, hogy a kutya tartás óriási felelősség,  és nem, nem élvezheti mindenki az előnyeit, ha ennek a kutya issza meg a levét.  Aki egész napra bezár egy kutyát egyedül egy lakásba,  utána főz,  mos,  takarít, bevásárol, és  10 perce van ideje levinni,  annak nem való kutya. Mert ha ilyenkor jönnek a problémák (egésznapos vonyítás, rombolás pl.) akkor meg megy az eb a háztól.

Egy igazi tenyésztő igyekszik felmérni ezt,  és felhívni a jelentkező figyelmét arra, hogy milyen problémákkal járhat a kutya. A tenyésztőnek nem a gazdi vágyainak kielégítése kell legyen a legfőbb szempont, hanem az általa felnevelt kölyöknek a lehető legoptimalisabb életet biztosító gazda kiválasztása. Ha egy tenyésztő nem ítéli alkalmasnak az illetőt kutya tartásra,  és az elmegy szaporítóhoz,  az nem róható fel a tenyésztőnek. Szerencsére tapasztalatból mondhatjuk,  hogy épp elegen vannak, akik megfelelnek a szigorú kritériumoknak, még akkor is ha eljárnak dolgozni. (Nyilván az “épp elegen ” nem havi több tucat kiskutya legyártása esetén értendő).

Ha az eladó nem tesz fel kérdéseket a témával kapcsolatban, ez akár azt is jelentheti, hogy csak a pénzed érdekli, nem pedig a tenyésztett kutyák hosszú távú egészsége és jóléte.

Felhasznált irodalom

Bélyegkép forrás