Standard, Törpe, Kaninchen – Mi határozza meg a méretet?

Egyre többször tapasztaljuk, hogy a tacskó kölykök után érdeklődők nincsenek tisztában azzal, hogy a fajtának több méretváltozata is létezik. Tehát, a tacskó lehet normál (standard), törpe és kaninchen méretű. Na persze ezt nem hasraütésre döntjük el, hogy az adott alom kölykei melyik mérethez tartoznak. Nem is a lakóközösség vagy a kutyafuttató rendszeres látogatói, ahol ugyebár mindenki a tacskó fajta hozzáértője és ha valaki azt állítja, hogy neki törpe tacskója van, az szent és sérthetetlen. Továbbá, ha a Te kutyád egy kicsivel is nagyobbnak vagy kisebbnek tűnik az már biztos, hogy nem törpe, “hogy is lehetne az”.

Mi határozza meg a méretet?

A tacskó méretét a mellkas körméret határozza meg. A táblázatban is jól mutatják a számok, hogy az egyes méreteken belül is mekkora eltérések lehetnek a mellkas körméretet tekintve:

StandardTörpeKaninchen
Kanok37 – 47 cm32 – 37 cm25 – 32 cm
Szukák36 – 45 cm31 – 36 cm24 – 31 cm
A mellkas körméret mérésének helyes pozíciója

A tenyésztési szabályzat szerint a törpe és kaninchen méretű tacskók egymással keresztezhetőek, külön engedély nélkül. Sokszor nehéz megállapítani a kölykök kaninchen vagy törpe méretét, hisz a két méret közös alomban is születhet. A kölyök törzskönyvére minden esetben az anya mérete kerül. A végleges méret és ezzel a fajta-meghatározása a konfirmálás során történik, melyre az egyed 15 hónapos kora után kerül sor.

A standard méret csak a Magyar Tacskósok Országos Egyesülete által kiadott engedély megléte esetében keresztezhető a törpe és kaninchen mérettel.