Porckorongsérv – miért érintettebb a tacskó?

Miért érintettebbek a rövid lábú fajták?

Rég ismert tény, hogy a rövid lábú kutyákfajtáknál más fajtákhoz képest megnövekedett a porckorongsérv előfordulásának kockázata. Az emberek azt hitték, hogy ezt a “hosszú hát” okozta, de ma tudjuk, hogy elsődleges oka a csigolyák között fekvő, sokkot elnyelő korongok degenerációja. Valójában a rövid lábú kutyáknak nincs is hosszú háta, csak rövid lábaik.

Az összes kutyafajta porckorongja az életkorral kopik; vizet veszít (rugalmatlanabbak lesznek), rostosabbá válik és időnként mineralizálódik. A tacskó porckorongjának degenerációja sokkal fiatalabb korban történik, mint a normál, hosszú lábakkal rendelkező kutyákfajtáké. A nem rövidlábú fajtákban a sejtmag olyan molekulákat tartalmaz, amelyek képesek “vonzani” a vizet. Finom egyensúlyt tartanak fenn, amely biztosítja, hogy a gélszerű tömeg lágy és rugalmas maradjon. A rövid lábú fajtákban azonban a sejtmag molekuláris összetétele megváltozik, ami azt jelenti, hogy a víztartalom csökken. A korong közepe tehát merev és rugalmatlan, ugyanúgy, mint a gyurma, amely keménnyé válik, ha kiszárad. A korong közepén ezt a változást nevezik “degenerációnak”.

A képen egy tacskó gerincének röntgenképe látható. A piros nyilak a már meszesedett porckorongra mutatnak:

Forrás: HELLE FRIIS PROSCHOWSKY, DVM, PH.D., Herniated discs with the short-legged breeds

Mik a tünetek?

3 fő tünete lehet:– Fájdalom
– Koordinációs zavar
– Bénulás
Klinikai tünetAmire figyelni kell
(az alábbiak közül egy vagy több)
FájdalomUgatás, vonyítás (ez lehet provokáció nélküli, vagy érintésre)
Nehézkes ugrás vagy mászás
Ívelt hát
Alacsonyan hordott fej
A felfelé nézés/fej felemelése is problémás
Koordinációs zavarLegtöbbször a hatulsó lábakat érinti
Akár mind a négy végtagot is érintheti
Nyilvánvaló botlás, imbolygás
BénulásÁltalában a hátsó lábak, de néha mind a négy végtag
Koordinációs zavar előzi meg
Inkontinenciával járhat

Diagnózis

A végleges diagnózis felállításához a klinikai vizsgálaton felül kontrasztanyagos röntgen vagy MRI szükséges.

Kezelés

Az enyhe eseteket pihentetéssel és gyógyszeres kezelés kombinációjával kezelik, valamint akupunkturás terápia is elérhető.
A súlyos esetek műtéttel és az azt követő rehabilitációval kezelhetők.

Függetlenül attól, hogy tacskódnak műtétre volt-e szüksége vagy sem, a kutya számára előnyös lesz egy képesített kutya-rehabilitációs terapeuta rehabilitációja. A kutya rehabilitációja alapos értékelésből és egy progresszív kezelési tervből áll, amely az erőre, a mozgástartományra, a fájdalomra vagy a kellemetlenségre, az egyensúlyra, a koordinációra, a mozgás és a gyaloglás minőségére, valamint az általános működésre vonatkozik. A terápiás tervet néhány héten keresztül folyamatosan felülvizsgálják. A terápiás terv tartalmazhat egyensúlyi, koordinációs és erősítő gyakorlatokat, akupunktúrát, izomstimulációt, úszást vagy víz alatti futópadot is.

Felhasznált irodalom: Forrás1, HELLE FRIIS PROSCHOWSKY, DVM, PH.D., Herniated discs with the short-legged breeds, Mogensen M.S. et al. (2011): Genome-Wide Association Study in Dachshund: Identification of a Major Locus Affecting Intervertebral Disc Calcification, The Journal of heredity 102 Suppl 1(Suppl 1):S81-6
Borítókép forrás